jump to navigation

Støy januar 12, 2009

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , ,
trackback

milburn1

Miljøstatus -sidene kan vi lese at støy er et alvorlig miljøproblem for veldig mange nordmenn, – 1,7 millioner regnes å være utsatt for plagsom støy i Norge.  Og hovedkilden for slik støy, er veitrafikken. Støyproblemene er dessverre økende, men det er satt en målsetting:

«…Målsettingen er at støyplagen skal reduseres med 10 prosent innen 2020 i forhold til 1999. Det er også satt et mål for å redusere de høyeste innendørs støynivåene. De senere årene har de mest støyutsatte boligene fått fasadeisolering og støyskjerming. For å nå målene må vi også redusere støy ved kilden. Vi må i større grad bruke støysvake alternativer. Støysvake veidekker, avgifter, miljømerking og informasjon er aktuelle virkemidler for å oppnå dette…»

Et typisk støysvakt mobilt alternativ, er den Elektriske bilen, – som jo også gir andre miljøgevinster. Det er historisk interessant at ved begynnelsen av 1900-tallet konkurrerte  elektromotoren med forbrenningsmotoren, – hvordan hadde verden sett ut nå dersom elektromotoren hadde vunnet den konkurransen? Les litt mer om pionertida for den Elektriske bilen fra Norsk Teknisk museums -sider. Den lille «Bestemor Duck-bilen» på bildet over er den elektriske bilen Milburn NTM 2827 fra 1919.

En tips til lesestoff fra biblioteket til slutt: Elisabeth Løvlie har skrevet en bok hvor hun tar for seg «bråk og ro», nemlig:  Stillhet og støy : tanker om tid, angst og kjærlighet (2001).

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: