jump to navigation

Nordmarka – vern februar 4, 2009

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: ,
trackback

Nordmarka i Oslo er flittig brukt til rekreasjon for Oslos innbyggere både sommer og vinter. I boka Historien om Nordmarka: gjennom de siste 200 år (2006), gir Tallak Moland en oversikt over utviklingen i bruken av marka:

Fra bokomslaget:

«…Dette er den første samlede framstilling av Nordmarkas historie. Boken beskiver utviklingen fra omkring år 1800 med et samfunn bestående av isolerte husmannsplasser under Anker-dynastiet til disse skogene ble landets mest kjente friluftsområde. I perioder har dette vært en konfliktfylt historie med kamper om vannet, om eiendomsrettigheter og om skogsdrift. Samtidig var husmannsplassene i mange tiår et harmonisk møtested mellom byfolk og fastboende. Byfolkene søkte servering, soveplass og en prat, mens de fastboende fikk en kjærkommen næringsinntekt. Nordmarka er fortsatt på den politiske dagsorden, og kampen om Markagrensa engasjerer mange…»

Tips: Oslo bymuseum har fine historiske bilder fra Nordmarka som kan bestilles fra nettet.

Når det gjelder kampen om markagrensene, så sier denne artikkelen i Aftenposten noe om det. I de senere år er det behovet for nye boliger som har lagt press på markagrensene. Og her har de politiske fløyene i Oslo litt forskjellig mening om hva som bør prioriteres. Naturvernforbundet har tatt et klart bevaringsstandpunkt og fremlegger 10 gode argumenter på denne nettsiden.

nordmarka

Reklamer

Kommentarer»

1. Markaloven « Miljøfokus - mai 11, 2009

[…] gjerne også den interne artikkelen her om Nordmarka i denne forbindelse. Og forslag til en film som kan lånes på Deichmanske […]

miljofokus - mai 12, 2009

Jeg har laget henvisning fra Markaloven-artikkelen til Nordmarka-vern-artikkelen. Deichmanske har bare «Et år i Oslomarka»-filmen spesielt om hele Oslomarka – den er for øvrig til utlån.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: