jump to navigation

Første lyntog-trasé i 2014? februar 11, 2009

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: ,
trackback

I følge «Nasjonal transportplan for 2010-1019«, skal det nå utredes muligheten for høyhastighetstog i Norge. Det er planlagt en stortingsmelding om dette i løpet av 2009. Ifølge en artikkel i Teknisk ukeblad hevdes det at høyhastighetstog til og med kan bli lønnsomt.

Høyhastighetstog er ment å erstatte deler av en svært forurensende transportsektor i Norge:

«…Transportsektoren står i dag for 29 prosent av norske klimautslipp. I Klimameldingen heter det at utslippene må reduseres med 2,5 til 4 tonn i forhold til prognosene. Transportetatene foreslår følgende klimatiltak: Overføre mer transport fra vei til sjø og bane, køprising, utbygging av gang-og sykkelveier, høyhastighetstog, og miljøvennlige biler…»

Den første togstrekningen i Norge gikk fra Kristiania til Eidsvoll (68km) og ble åpnet i 1854. Les mer om jernbanens historie i Norge på Jernbaneverkets nettsider eller lån bøkene (B1 og B2): Jernbanen i Norge 1854-2004 på Deichmanske bibliotek. Lyntog/høyhastighetstog vil eventuelt innlede et nytt kapittel i norsk jernbanehistorie.

Men noen mener at teknologien for høyhastighetstog (HHS) allerede er gammeldags og foreslår ny teknologi, et såkalt Generelt Transportsystem (GTS). GTS er tenkt som en ny transportstandard i og mellom byer, for både gods- og persontransport. Det er en videreutvikling av monorail: Individuell og automatisert transport, opphøyd på bjelker og med stasjoner på sidespor. Les litt mer om dette i tidsskriftet Samferdsel.

gts

Illustrasjonen viser et eksempel på en GTS-trasé

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: