jump to navigation

Solkraft februar 20, 2009

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: ,
trackback

Solenergien er kraftige saker: Hvert år mottar jordkloden 15 000 ganger mer energi enn menneskene i verden bruker og mange ganger mer enn jorda sine totale energireserver. I Norge gir sola 1 500 ganger mer energi enn dagens energibruk. Solenergi er miljøvennlig, og man regner med at den vil bli den viktigste energikilden i framtida. På denne bakgrunn er det at man forsøker å få konstruert enorme solvarmekraftverk slik at solenergien kan utnyttes bedre. Og disse solkraftverkene bør selvfølgelig plasseres på et solrikt og varmt sted.  Et forslag nå er å bygge solkraftverk i Sahara:

«…Forskere har regnet ut at på et område på 90000 kvadratkilometer, kan det produseres like mye energi som det i dag produseres ved alle verdens kraftverk tilsammen…»

Les mer om teknologien i artikkelen her i Aftenposten (2009). Det eksisterer for eksempel allerede solkraftverk  i Spania og på denne nettsiden kan du se en liten film om et solkraftverk i Nevadaørkenen. Men Sahara vil i tilfelle bli et ganske mye større prosjekt, og dersom Saharaørkenens solkraftverk skal konstrueres slik at man dekker 15 % av Europas elektrisitetsbehov, er investeringsutgiftene beregnet til å bli 395 milliarder euro!

Men noen foreslår enda mer avanserte metoder for å utnytt solenergien til fulle. I en artikkel i Washington post foreslår Ben Bova en «solar power satellite (SPS)«. Det største problemet med de eventuelle kilometerstore satellittene i verdensrommet, er i hvert fall prisen, – her er det virkelig snakk om mangfoldige hundre milliarder dollar.

Så mens vi venter på den totale og globale fornybare energiløsningen, kan vi glede oss over de soldagene vi innimellom får her i Norge – som jo ikke helt konkurrerer med Nord-Afrikas sol. Men, – vi har en egen Norsk solenergiforening som arbeider i en noe mindre størrelsesorden.

sol

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: