jump to navigation

Thorium – kraft i 10 000 år? april 20, 2009

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: ,
trackback

thorium
Thorium

Thorium er et radioaktivt sølvhvitt metall som ble oppdaget første gang i Norge (Løvøya ved Brevik)  i 1828. Det er beregnet at det finnes rundt 170 000 tonn thorium i Norge. Den største forekomsten av thorium befinner seg i Fensfeltet i Telemark. Les mer her: «En stor ressurs; men har vi en forekomst?» (artikkel i Geo, 2007).

Kjernekraftverk som benytter thorium, er blitt utredet de siste par årene i Norge. I 2008 kom Statens Strålevern med en omfattende Strålevern-rapport vedrørende Thorium:

«…som konstaterer at forskjellene mellom uran og thorium til bruk i kjernekraftverk er små.

Miljøkonsekvensene og ulykkesrisikoen er følgelig også like. Dermed konkluderer både regjeringen og miljøbevegelsen med at all diskusjon og debatt kan legges død…»

Men flere forskere er uenige i denne konklusjonen. De hevder blant annet at: Avfallet etter thoriumkraftverket brytes ned til bly på 500 år, noe som er mye raskere enn uran! (- men er det raskt nok likevel?). For mer informasjon om dette pro-thoriumutvinnings-standpunktet, les eventuelt boka: «Thorium: bærekraftig og miljøvennlig kjernekraft» (2008), av Arne Totland, som kan lånes på Deichmanske bibliotek.

Derimot har Bellona sagt at de mener rapporten bør være punktum for diskusjonen om thorium i Norge:

«…Statens Strålevern avkrefter med dette at thorium er snill atomkraft, som flere tidligere har hevdet. Bruk av thorium fører til høyradioaktivt avfall og risikoen for ulykker vil alltid være tilstede, sier Nils Bøhmer, atomfysiker i Bellona…»

Les mer om diskusjonen som har gått og fremdeles går om Thorium og eventuell kjernekraftutbygging i Norge på denne samlesiden hos Teknisk ukeblad.

Reklamer

Kommentarer»

1. Geotermisk energi? « Miljøfokus - juni 2, 2009

[…] Det er interessant å se at det radioaktive Thorium avgir mye av denne varme-energien under bakken. Man trenger derfor ikke hente ut dette radioaktive metallet til energiformål, men heller utnytte jordvarmen Thorium er med på å skape (?); se for øvrig intern Thorium-sak. […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: