jump to navigation

Snø og Sot mai 6, 2009

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , ,
trackback

I en artikkel hos forskning.no hevdes det at Arktis smelter raskere på grunn av sot. Sotforurensingen er større i Arktis enn i Antarktis, og dette skyldes at den nord-vestlige verden forurenser mer enn de sydligere strøk:

«…Mens utslippene av sulfater (som kjøler ned klimaet) har blitt halvert på den vestlige halvkule, har de globale utslippene av sort karbon (en sotlignende substans) bare økt.

Sort karbon absorberer strålingen fra sola og har en kraftig oppvarmende effekt på atmosfæren. Isen smelter også raskere når det legger seg sot på overflaten…»

Vi har en ørliten parallell i Oslo for tida. På Hasle snødeponi i Oslo, har det vært et enormt snøfjell etter vinteren. Dette fjellet brytes nå ned av et tjukt belegg av sot og skitt, i tillegg til vårtemperaturens naturlige herjinger. Det kan sikkert være at snøen var skitten i seg selv ved dumpingen, men en del «sot» er nok kommet ned fra lufta over Oslo. Og en ting er helt sikkert, – prossessen som foregår ved Hasle snødeponi er ikke spesielt miljøvennlig for grunnen under.

Det er etter hvert kommet veldig mange bøker som tar for seg polenes klimaproblemer, og derfor her et litt atypisk vinklet bokforslag til slutt: «Smeltende Arktis» av Knut Espen Solberg. Denne boka er først og fremst en reiseskildring gjennom et smeltende Arktis. En passende illustrasjon med overgang fra snøfattig til snødekt jordklode her, – uten snøsot!:

Snøball

Snøball-jord

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: