jump to navigation

Typisk norsk klima? mai 25, 2009

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: ,
trackback

I Aftenposten 23. mars kan vi lese at det norske jordbruket kan endre seg svært mye framover som følge av et varmere klima, og artikkelen viser et fotografi  av en: «Typisk norsk åker – om ikke så lenge». Åkeren som vises fram, er en velvoksen maisåker, og det er folk ved Bioforsk og Norsk senter for Bygdeforskning som uttaler seg:

«…På de siste 20 årene har vekstsesongen økt med 30 dager. Fortsetter det slik, vil økningen ved århundreskiftet være 90 dager. Vi er i ferd med å bli et mer gjestmildt land når det gjelder klima, og vi får fordeler som gjør at vi kan dyrke mer varmekjære planter…»

Det blir visstnok ikke så veldig mange nye planter, men det avgjørende er at planter som nå bare så vidt klarer seg, får det bedre. Dette er selvfølgelig godt nytt for landbruksnæringen.

Dersom det varmere klimaet bare hadde vært en følge av såkalte normale klimavariasjoner over tid, ville de fleste av oss applaudert dette, men vi vet at det har vært en unormalt raskt klimaendring som følge av utslipp av klimagasser de siste årene.

Mens vi i Norge kan dyrke mer «eksotiske» plantearter, må land lenger syd kanskje avslutte dyrking av sine. Et eksempel er vindyrking i Frankrike, siden vindruene ikke tåler endring til et varmere klima. Se artikkelen om dette her i det australske tidsskriftet: «Cosmos«. Kanskje vil for eksempel England bli en stor vindyrker-nasjon etter hvert?  Og nå dyrkes det vin også iTelemark, foreløpig dog ikke på vindruer, men på frukt og bær; les om Seljord-vin.

Mais?                            eller                             Potet?

maispoteter

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: