jump to navigation

Geotermisk energi? juni 2, 2009

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: ,
trackback

Den 22. april 2009 melder NRK-Østafjells at man i Kongsberg skal forske på Geotermisk energi, dvs Jordvarme. Og det er ikke en hvilken som helst jordvarme, men en jordvarme som skal hentes fra mellom 5 og 10 000 meters dybde under bakken! Teknisk ukeblad har lagt ut en del informasjon om teknologien på disse sidene, et lite utdrag om varmeforholdene i grunnen her:

«…Norges geologiske undersøkelse (NGU) har gjort målinger for å finne ut hvor mye temperaturen stiger nedover. Vi har målt temperaturen i borehull som er opp til 1000 meter dype, og har beregnet at temperaturen de fleste steder i Norge er over hundre grader på fem kilometers dyp, sier leder for sokkelgeofysikk Odleiv Olesen i NGU. Oslo-området har størst potensial for jordvarme, fordi her finnes det bergarter som produserer varme. Her kan det være mulig å finne områder med en temperatur på 150 grader på tilsvarende dyp. På begge sider av Oslofjorden og opp mot Hamar opptrer det bergarter som inneholder uran og thorium, og som er varmeproduserende, sier Olesen…»

Det er interessant å se at det radioaktive Thorium avgir mye av denne varme-energien under bakken. Man trenger derfor ikke hente ut dette radioaktive metallet til energiformål, men heller utnytte jordvarmen Thorium er med på å skape (?); se for øvrig intern Thorium-sak.

Og denne boka: «Jordvarme» (2006), av Neil Morris, gir deg mer informasjon om temaet.

Teknologien ved utnyttelse av geotermisk energi får du også forklart i denne filmen fra YouTube:

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: