jump to navigation

Gjenbruksstilig juni 12, 2009

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: ,
trackback
Gjenbrukskunst: Marcel Duchamp's "Fontene"

Gjenbrukskunst: Marcel Duchamp's "Fontene"

Gjenbruksideen brer om seg. De fleste av oss er kjent med de enklere varianter av gjenbruk som for eksempel foregår på salgsarenaer som loppemarkeder, antikvitetshandler eller UFF. Og det er også verdt her igjen å nevne lån av bøker på biblioteket som et godt gjenbruksalternativ i stedet for kjøp. Tradisjonelt gjenbruk vil si at man overtar et produkt som man viderebruker uten å endre det nevneverdig. Det interessante og nye i gjenbrukstrenden nå, er at folk mer og mer ikke bare gjenbruker, men også endrer produktet for at dette skal kunne brukes i andre eller helt nye sammenhenger. Et godt eksempel er når enkelte bruktklesbutikker,  endrer de brukte klesplaggene til «nye» og moderne klær med tipp topp design. Se også tidligere intern artikkel «Søppel som haute couture«.

Gjenbrukskunst eller søppelkunst, er et godt eksempel på at en ting ikke bare gjenbrukes, men får en helt annen og ny funksjon i tillegg, og se gjerne her NRKs kunstprogram: «Safari», 5. mai 2009: «Resirkulering i kunsten». Programmet viser for eksempel at et billig loppemarkedsfunn kan bli en del av et nytt kunstverk. Nå må det sies at kunstnere som er opptatt av søppel og gjenbruk ikke er en helt ny ide. Det er over 90 år siden Marcel Duchamp stilte ut et pissoar og kalte det ”Fontene” (se illustrasjon over). Men søppel og readymades har fått større og større betydning de siste tiårene.

Les gjerne «Søppel: en roman om kunst» (2007), av Tommy Sørbø dersom du ønsker deg et humoristisk og et smule kritisk innblikk i søppel- og gjenbrukskunst-verdenen!

Reklamer

Kommentarer»

1. Greta-G - november 4, 2009

Fint innlegg!
Jeg driver også med gjenbrukskunst, hihi.

/Greta-G

miljofokus - november 4, 2009

Festlig blogg du har selv! 🙂 http://gretag.blogg.no/


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: