jump to navigation

Bienes hemmelige liv juni 15, 2009

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: ,
trackback

Det er mange som har lest den kritikerroste boka: «Bienes hemmelige liv» (2005), av Sue Monk Kidd; og dersom du ikke har gjort det, kan den absolutt anbefales! Og så til saken: I det siste har det kommet fram informasjon fra forskere som hevder at det er en faretruende nedgang i bier i verden. Det spørs altså om de har fått seg et helt «hemmelig liv» (i tilfelle hvor?), eller mer sannsynlig; om bestanden av bier er i ferd med å minke voldsomt på verdensbasis. Det mest faretruende er kanskje at forskerne ikke helt vet hvorfor dette skjer. Les mer om dette i denne artikkelen hos Morgenbladet.

«..Arbeidsbiene finner ikke veien hjem. De har mistet retningssansen, tror man.Plutselig en kveld kommer de ikke hjem til kuben, selv om de har mat nok der inne til alle, ja selv om dronningen er der, så kommer de ikke. Og så biene som var så gode nettopp til å finne frem!…»

Det er for eksempel snakk om 1/3 færre bier i bikubene i USA fra i fjor til i år på grunn av denne orienteringskollapsen. Den samme tendensen rapporteres fra europeiske land. Les eventuelt mer om denne Colony collapse disorder hos engelsk Wikipedia. I artikkelen fra Daily Paragraph hevdes det at en parasitt (Varroa) er hovedårsaken til CCD.

Uansett årsaker, er det sikkert at vi trenger bienes utrettelige hjelp med blomster-bestøvning slik at vi kan nyte frukt og bær. Og mange av oss er selvfølgelig også svært glad i honning!

Her et klipp fra youtube som forteller hva honningbiene er «gode for», og som viser deres livssyklus i bikubene.

Reklamer

Kommentarer»

1. Det er godt å være honningbie i Paris « Miljøfokus - august 16, 2010

[…] Det er godt å være honningbie i Paris august 16, 2010 Posted by miljofokus in Uncategorized. Tags: økologi, økosystem, honningbier, paris, urban farming trackback Biene trives på taket av operaen i Paris: I flere år har det blitt holdt bier på taket av Operaen i Paris, og de produserer nærmere 500 kg honning i året! Og det er faktisk ikke bare på dette operataket de lever godt i Paris, men også i parken i Versailles. Grunnen til at biene greier seg så godt i byen, er at det er rikelig med planter og blomster der. Interessant også er det at selv om byen er forurenset, blir ikke plantene på langt nær utsatt for så mye sprøytemiddel som på landsbygda. Denne strålende “bieplanleggingingen” skyldes at: Frankrikes birøkterforbund startet en kampanje – “Operasjon bier” – i 2005 for å integrere bier i bylandskapet. Biene har altså vist seg å passe godt inn i det urbane økosystemet. Les mer på Naturmangfoldåret 2010‘s sider. Se også intern artikkel: “Bienes hemmelige liv“. […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: