jump to navigation

Langreiste bøker juli 7, 2009

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , ,
trackback

aslakboltBøker som gjenbrukes på bibliotek er en miljømessig fordel. Men før bøkene havner på biblioteket, kan de allerede ha reist ganske langt. Dette skjer fordi en mengde norske bøker nå trykkes i utlandet. Ifølge en artikkel i Aftenposten den 14. april 2009, velger nå de største norske forlagene å trykke opp bøkene i utlandet av lønnsomhetsårsaker. Unntaket er Universitetsforlaget, som mener det er miljømessig betenkelig å transportere bøker halve jorda rundt:

«…Det er mindre forurensende å frakte bøker fra AITTrykk på Otta enn fra Slovakia og Kina, sier forlagssjef Svein Skarheim i Universitetsforlaget…»

Men Universitetsforlaget utelukker ikke at også de vil bli nødt til å trykke bøkene i utlandet dersom produksjonskostnadene blir for høye. Det er 15-20 % lavere kostnader ved å trykke bøker utenfor Norge. Men dette er kanskje en kortsiktig gevinst? Forlaget Gyldendal hevder til sitt forsvar at samarbeidsbedriftene i utlandet er sertifisert av en internasjonalt anerkjent organisasjon for å være miljøbevisste i sitt valg av tre…

En bok om Norsk trykkerihistorie: «Norske boktrykkere og trykkerier gjennom fire århunderer, 1640-1940″ (1983), av Gunnar Jacobsen. Den kan du låne på Deichmanske bibliotek.

Illustrasjonen over er fra Aslak Bolts bibel, en middelalderhåndskrift, fra ca 1250 som i dag er i Deichmanske biblioteks eie. Dette var grafisk kunst lenge før boktrykkerkunsten ble oppfunnet.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: