jump to navigation

Ozonlaget juli 27, 2009

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , , ,
trackback
Ozonhull over Antarktis 4. oktober 2004

Ozonhull over Antarktis 4. oktober 2004

På Aftenposten sine sider ligger det en artikkel fra 2. juni som viser utviklingen i tykkelsen av ozonlaget de siste 30 årene. Ozonlaget beskytter livet på jorden ved å absorbere ultrafiolett stråling. Denne strålingen ødelegger DNA-et i planter og dyr, og kan føre til hudkreft. Det er ganske skremmende å se hvordan «ozonhullet» (som egentlig bare er et voldsomt mye tynnere ozon-lag) over Antarktis har økt noe voldsomt i løpet av disse årene. Det er utslippene av de såkalte KFK-gassene i denne perioden som er den opprinnelige årsaken til denne svært negative utviklingen. Ifølge NASAs modeller vil imidlertid ikke konsentrasjonen av ozonnedbrytende gasser i stratosfæren synke til nivåene før 1980 før midten av dette århundret – og:

NASA understreker, trist nok, at utslippene av klimagasser kan føre til at ozonlaget ikke vil hente seg inn igjen før mot slutten av dette århundret, eller kanskje aldri.

Reklamer

Kommentarer»

1. 16. september – FNs Ozon-dag « Miljøfokus - september 16, 2009

[…] Det internasjonale samarbeidet omkring beskyttelse av ozonlaget startet med Wienkonvensjonen i 1985. Les eventuelt også dette nettdokumentet fra FN om bakgrunn for og utviklingen av dette samarbeidet. Se også i denne forbindelse intern artikkel om ozonlaget. […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: