jump to navigation

Naturfag august 19, 2009

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , ,
trackback

Norsk wikipedia kan man lese hvilken utvikling «naturfaget» har hatt i Norsk grunnskole. I 1860 ble naturfaget omtalt som «jordbeskrivelse» og «naturkundskab», i  1939 fikk man O-faget (orienteringsfag), som inneholdt svært lite naturfag. Først gjennom reform 97 ble det igjen en offisiell satsning på naturfagene i norsk skole med et eget fag: «Natur og miljøfag», – og i og med kunnskapsløftet i 2006 ble ringen sluttet ved at grunnskolen igjen fikk et rent «naturfag». Og nå er også «bærekraftig utvikling» og «biologisk mangfold» selvsagte og viktige delbestanddeler i dette faget.

Men har satstningen på naturfaget ført til høyere kompetanse for elevene? De internasjonale prøvene, TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) viser at i 2007:

«…For første gang viser resultatene fra en internasjonal komparativ studie klare forbedringer i norske elevers faglige prestasjoner. Men resultatene fra TIMSS 2007 viser også at norske elevers prestasjoner i matematikk og naturfag på fjerde og åttende trinn fortsatt er svake i et internasjonalt perspektiv….»

Kilde: Utdanningsdirektoratet

Det kan bety at Kunnskapsløftet 2006 kan gi positive virkninger, selv om vi fremdeles tydeligvis er (for?) svake i forhold til det internasjonale nivået. Dersom du er interessert i disse evaluerings-rapportene, har du full tilgang på disse fra denne siden hos det internasjonale TIMSS.

Forslag til bok: Utsyn over norsk skole : norsk utdanning gjennom 1000 år (2000), av Rolf Grankvist.

Til slutt «alt» om biologisk mangfold (biodiversity) lagt ut av: «The wild classroom.com» (you tube):

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: