jump to navigation

Snille eller slemme parabener? august 21, 2009

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , , ,
trackback

Parabener er alkylestere av p-hydroksibensosyre.

Folkehelseinstituttet skriver:

«…Parabener brukes som konserveringsmiddel i 80 % av kosmetikk- og kroppspleieprodukter, også de som er beregnet for spedbarn. Nyere forskning har vist at enkelte parabener kan ha østrogenlignenede effekt i cellekulturer og i dyreforsøk…»

Folkehelseinstituttet konkluderer med at dagens nivå av parabener i kosmetikk- og kroppspleieprodukter ikke inneholder så store mengder at det frarådes i bruk: «…viser en akseptabel sikkerhetsmargin og at dagens bruk er trygg for både voksne og barn…» Se for øvrig også hva Vitenskapskomiteen for mattrygghet skriver.

Men ikke alle er like enige i dette: Grønn hverdag har i mange år fokusert på parabenenes hormonhermende effekt og hevdet spesielt at det er negativt at det produseres parabenholdige pleieprodukter til småbarn. Se her Grønn hverdags egenproduserte faktaside. De «slemmeste» parabenene er ifølge denne siden:

Eksempelbilde

Propylparaben
Isopropylparaben
Butylparaben
Isobutylparaben

Og Grønn hverdag skriver at de heller ikke går inn for noen av de andre parabenene som brukes i kosmetikk. Dersom du ønsker parabenfri kosmetikk, finnes det alternativer, men det kan være en fordel å ha god tid siden man må lese lange innholdsdeklerasjoner med liten skrift. Det er ikke gitt at all betjening «kan parabeninnholdet» i produktene. Innenfor et og samme kosmetikkmerke finner man dessuten kosmetikkprodukter både med og uten parabener.

Dersom man vil man slippe å se i gjennom sortimentet hos den vanlige handelsstanden for å finne parabenfrie varer, finnes det alternativer: Et nettsted som tilbyr helt parabenfrie økologiske produkter er for eksempel:  Onlyorganic.no

Kommentarer»

1. Green Spirit - august 21, 2009

Velger man økologisk sertifiserte kosmetikkprodukter kan man være trygg på at man unngår parabenene og andre kjemiske tilsetningsstoffer. Les gjerne mer om temaene «Kjemi konsekvenser» og «Bli bevisst» i bloggen http://gronnogskjonn.blogspot.com

Nettbutikken greenspirit.no tilbyr økologisk sertifiserte kosmetikkprodukter.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: