jump to navigation

Villaks utrydningstruet september 7, 2009

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , , ,
trackback
Sportsfiskerens guide til 419 lakse- og sjøørretselver

Bok om sportfiske i Norge

WWF sine nettsider om truede arter, kan man lese om den «norske» villaksen:

«…Norge, som er verdens største enkeltforvalter av Atlantisk laks, har allerede utryddet laksen i 60 vassdrag, og er i ferd med å utrydde den i ytterligere 200. Om lag 45 norske laksebestander er utryddet, og en tredjedel av de 401 gjenværende bestandene er truet eller sårbare. Det totale antallet laksevassdrag, iberegnet de hvor bestandene er tapt, ligger på rundt 450…»

Og i en artikkel i Aftenposten (2008); «Slik dør villaksen ut«, viser man til at det er rømt oppdrettslaks som «tar livet av» villaksen. Dette fordi det er uheldig at opprettslaks og villaks krysses. Blandingsfisken vokser fort, og størrelsen gjør at den utkonkurrerer de ville lakseungene i oppvekstområdene i elvene. I havet har den imidlertid langt dårligere evne til å overleve, og det er nesten ingen av blandingsfiskene som kommer tilbake til elvene igjen. I tillegg til dette er det dessverre også slik at vassdragsreguleringer og dammer har spilt negativt inn for villaksen. Lakselus fra oppdrettslaks er også et stor problem. Les litt mer fakta om dette fra forskning.no

Og Nedre Glomma og Omland Fiskeadministrasjon har fra 1. august i år fredet all villaks i Glomma. Det nevnes igjen at oppdrettslaks er et hovedproblem. Det er lov å fiske villaks fremdeles, men den må altså settes «skånsomt» ut igjen.

Er du interessert i sportsfiske og vil vite mer om hvilke gode lakseelver det fremdeles er i Norge, så kan denne boka kanskje være aktuell:  Sportsfiskerens guide til 419 lakse- og sjøørretelver (2006), av Bjørn Osland (se også illustrasjonsbildet). Vi får virkelig ikke håpe at denne boka snart bare blir historisk interessant!


Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: