jump to navigation

Økosystemer friske etter 50 år? oktober 1, 2009

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , ,
trackback
Petromania

Petromania

I Dagbladartikkelen: Økosystemene ikke så sårbare som vi tror, hevdes det at selv de mest forurensende økosystemer kan komme seg etter «bare» 50 år (utdrag):

«…Funnene viser at marine økosystemer på havbunnen kommer seg raskest. Det tar mindre enn fem år i gjenomsnitt før havbunnen kan friskmeldes etter et inngrep. Rekonvalenstiden avhenger selvsagt av inngrepets art. Den skadelige handlingen som kommer dårligst ut på statistikken er jordbruk, skogbruk og avskoging. Her snakker vi om at det trengs mellom 50 til 30 år før økosystemene kan friskmeldes…»

Friskmeldingen av økosystemet er selvfølgelig avhengig av at vi mennesker gir økosystemet tid til å heles, dvs ikke forurenser eller påvirker økosystemet enda mer negativt i rekonvalesenstida. Så hvor lang tid tar det før økosystemet etter oljeutslippet i Langesund kan friskmeldes? Forskerne strides noe om hvor lang tid dette kan ta. Exxon Valdez ulykken for 20 år siden påvirker fremdeles økosystemet negativt, les mer om dette i denne artikkelen fra Greenspace.

NIVA-forsker Torgeir Bakke uttaler til Dagbladet at utslippet fra skipet Full City ved Langesund kan skape problemer opp til 15 år framover i tid.

I mellomtida kan man kanskje kose seg med en bok som omhandler vårt forhold til oljen. Hva skjer med et samfunn når man får enorme rikdommer på grunn av olje? Les boka Petromania : En reise gjennom verdens rikeste oljeland for å finne ut hva pengene gjøre med oss (2009), av Simen Sætre:

«…Oljen er en blind flekk i selvforståelsen vår, som vi sjelden snakker om og som sjelden blir trukket frem i de viktige debattene: om velferdsstaten, den politiske utviklingen, om vår mentalitet…»

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: