jump to navigation

Kumøkk oktober 22, 2009

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: ,
trackback

Kalv av Telemarkskurasen

Kalv av Telemarkskurasen

24. september sendte NRK et innslag i Schrødingers katt: «Kumøkk er framtiden«. Det er biogassgründer og ingeniør Svein Lilleengen som hevder dette. Biogass-produksjon av «bondens gull» er kommet ganske langt i Sverige:

«…I flere svenske byer har nå biogassen inntatt transportsektoren, og i byer som Linköping kjører alle busser og taxier på det miljøvennlige drivstoffet. Biogass som næring er i vekst og det bygges stadig nye anlegg…»

Svein Lilleengen har også skrevet bok om biogass: «Biogass: miljøvennlig, sikker, lønnsom» (2009) – en bok du kan låne på Deichmanske bibliotek.

Et av de viktigste produktene fra kua er og har alltid vært gjødselen, det var en forutsetning for at jordbruket kunne utvikle seg. Mange steder blir tørket kumøkk også brukt som brendsel og byggemateriale. I Norge er kumøkk blitt brukt til å tette bygninger med.

Litt ku-viten og ku-historie:

De eldste spor etter tamfe fra bl.a. dagens Irak og Hellas er åtte tusen år gamle. I Norge har vi funnet spor etter tamkveg fra noe før 4000 f. Kr. I store deler av landet var vilkårene bedre for fedrift enn for åkerbruk. I tidligere tider var det en mengde lokale raser, så man så forskjell på kuene fra bygd til bygd. I 1960-årene ble de mange norske rasene redusert til åtte offisielle raser.

Les eventuelt mer om norske husdyr hos Akershus fylkesmuseum.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: