jump to navigation

Klimaendringer, ikke global oppvarming februar 11, 2010

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , , , ,
trackback

I Dagbladet den 21. januar ble det publisert en artikkel: «Slutter å snakke om global oppvarming«. Grunnen til at man slutter å benytte begrepet, er at så mange misforstår dette. Klimaendringer er mer enn global oppvarming. Og flere forskere er lei av at folk bruker vinterkulda i Norge nå til å stille spørsmålstegn ved klimaforskningen. Klimadirektør Ellen Hambro uttaler:

«…Jeg bruker mest klimaendringer. Det er et ord som favner bredere. De endringene det er snakk om handler om en økning i global gjennomsnittstemperatur, men også om mer ekstremvær som tørke og sykloner…»

Hvordan kommuniserer vi om miljøproblemene? Den tyske sosiologen Niklas Luhmann (1927-1998) skrev i 1985 boka «Økologisk kommunikasjon«. Den er kommet i nyutgivelse nå i 2009 i serien «Cappelens upopulære skrifter». Her viser Luhmann hvordan samfunnet reagerer på miljøproblemer, ikke hvordan det burde reagere for å bedre sitt forhold til miljøet. Et av bokens sentrale begreper er «funksjonssystemer», som betyr selvstendige samfunnsområder som opererer med sin egen logikk. Ifølge Luhmann finnes det ikke lenger ett sentrum hvor samfunnet kan analyseres fra. Man må derfor gå via samfunnsområdene hvis man skal undersøke økologisk kommunikasjon med nødvendig nøyaktighet.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: