jump to navigation

Ozonlagshull og global oppvarming mars 31, 2010

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , ,
trackback

En forskergruppe ved University of Leeds har kommet fram til at den globale oppvarmingen øker når ozonhullene minker.  Les mer om dette i denne Dagbladartikkelen. Helt siden 1980-tallet har man forsøkt å bekjempe hull i ozonlaget, men nå er man altså ikke så sikre på om dette bare er lurt:

«…Hullet i ozonlaget over Antarktis har ifølge forskerne fungert som en demper på den globale oppvarmingen som følge av drivhusgasser i området. Hurtige vinder i områder under hullet i ozonlaget har ført til dannelsen av lysere skyer om sommeren, disse reflekterer mer av solstrålene. Funnene kom som en overraskelse på forskerteamet…»

Når det gjelder UV-stråling i forbindelse med Påskesola, gjør Bellona oppmerksom på at det har vært ført en viktig miljøkamp som har gitt en positiv utvikling, les mer på Bellona sine sider:

«…Påskesola i år kan bli sterk, advarer eksperter, og oppfordrer til å ta med solbriller i påskefjellet. UV-strålingen kan bli sterk på grunn av et tynt ozonlag. Årsaken er 30 år gamle utslipp. Hadde ikke kloke, handlekraftige mennesker satt seg ned og blitt enige om en internasjonal miljøavtale i Montreal for 22 år siden, hadde ikke solkrem og solbriller vært nok. Burka eller andre former for heldekkende slør ville vært påkrevd for ikke å bli brent opp av påskesola…»

Det ser altså ut til at vi fremdeles kan nyte en utetilværelse ved bare å ta et par små forholdsregler nå i Påsken: Ikke glem solbriller og solkrem!


Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: