jump to navigation

Miljømerkede kongereker/scampi? april 12, 2010

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , , , , ,
trackback

Det er mange som er glad i Scampi, eller kongereker. Nå viser det seg at vi også bør være bevisste forbrukere i forhold til denne delikatessen. På bloggen til Yngve Ekern på Aftenposten.no, forklares det hvorfor miljøet blir svært negativt berørt i forhold til Scampi-oppdrett og fangst:

Oppdrettsanlegg for scampi er hovedårsak til at halvparten av verdens mangroveskog er hugget. Mangrove er trær som vokser i vannet og i overgangen mellom hav og land og er et av jordens mest produktive økosystem. Mangrove beskytter mot storm og oversvømmelse. Anleggene fordriver viktig risproduskjon på en måte som ikke lar seg reversere.

Oppdrettsindustrien er en enorm grisebinge som bruker masse pesticider, gifter som både ødelegger miljøet og er helsefarlig for innbyggerne.

En økonomisk boom for eiere av oppdrettsanlegg fører også til at rismarker oversvømmes av saltvann. Landeiere eksporterer heller scampi enn å dyrke ris til lokalbefolkningen. Saltet gjør at at det ikke kan dyrkes ris igjen på mange år.

Foredlingen av scampi foregår i fabrikker som likner arbeidsleire. Det er flere steder avdekket slaveliknende forhold og barnearbeid. Fattiglands-industri med mange små underleverandører er fryktelig vanskelig å kontrollere. Bruk av rettsløse fremmedarbeidere er utbredt.

Og så hjelper det tydeligvis ikke med viltfanget scampi heller:

Viltfanget scampi blir tatt med trål som harver ned korallrev og drar med seg en drøss truede arter i såkalt bifangst, blant kverkes en kvart million havskilpadder årlig. Skilpaddene er i ferd med å bli borte, etter å ha ruslet fredelig rundt i over 100 millioner år.

"Giant Tiger Shrimp"

Det er innkjøperne som må stille krav til produsentene, og et par av kravene er i følge WWF:

  • Produksjonen av reker må skje i basseng som ligger over tidevannslinjen eller slik at mangroveskogene ikke blir berørt
  • Et skogplantingsprogram for å gjøre opp for påvirkningene på det økologiske miljøet

Og et absolutt for oss som forbrukere: Dersom du ikke finner miljømerket scampi, bør du styre unna. Dette gjelder også for viltfangede reker. Et eksempel på et økologisk merkenavn i denne forbindelse, er East Coast.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: