jump to navigation

Klimaets kulturhistorie april 15, 2010

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , , , , ,
trackback

Lurer du på hvordan klimaet har utviklet seg gjennom århundrene? Hvordan var det for oss mennesker å leve for 500 eller for 5000 år siden? I boka «A cultural history of climate» (2010) av Wolfgang Behringer, får vi svar på disse og flere andre spørsmål om våre forfedres livsbetingelser under stadig skiftende klimatiske forhold. Han forteller om hvordan kulturer ble påvirket og endret seg som følge av klimaendringer:  Selv svært små klimaendringer førte noen ganger til store sosiale, politiske og religiøse forandringer. Og ved slik å undersøke hvordan våre forfedre reagerte på endrede klimabetingelser, overleverer Behringer oss fortidas viktige erfaringer, og han gir oss kanskje også et bedre utgangspunkt for å møte dagens store klimautfordringer. Vet du forresten at «Den lille istid» er betegnelsen på en ganske vanskelig klimaperiode i Norge som varte  fra 1550 til 1850?:

«…Det var ikke kaldere enn normalt absolutt hele tiden, men i gjennomsnitt merkbart kaldere enn både før og etter denne perioden, derav navnet. I årene rundt året 1600 var det spesielt kaldt, med en gjennomsnittstemperatur rundt to grader under det normale. Temperaturfallet fant sted samtidig som det i perioder var få solflekker, det vil si mindre solaktivitet enn vanlig, dessuten mange vulkanutbrudd på jorden…»

Sitatet ovenfor er hentet fra Aftenposten-Fakta artikkelen: Fra mild romertid til «liten istid», som tar for seg det norske klimaets utvikling gjennom tidene.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: