jump to navigation

Effekten av vulkansk gass april 16, 2010

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , , , , , ,
trackback

Vulkanen "Katla", Island 1918

I forbindelse med at vi ser effekten av vulkanutbruddet på Island med stans i all flytrafikk, kan det jo være greit å lese seg litt opp på hva vulkansk gass er for noe. I denne artikkelen fra Science for a changing world (SICW) forklares det aller meste når det gjelder gassutslipp fra vulkaner og effekten av dette (utdrag oversatt redigert innhold):

De vulkanske gassene som utgjør de størst mulige truslene for mennesker, dyr, jordbruk og eiendom er svoveldioksid, karbondioksid og hydrogenfluorid. Lokalt, kan svoveldioksidgass føre til sur nedbør og luftforurensning nedenfor vulkanen. Globalt, ved store og eksplosive vulkanutbrudd som utløser et stort antall av svoveldioksid-aerosoler ut i stratosfæren, kan dette føre til lavere overflatetemperaturer og øke ødeleggelsen av jordas ozonlag. Og fordi karbondioksid er tyngre enn luft, kan denne gassen komme til å spre seg inn i lavtliggende områder og sige inn i jordsmonnet. Konsentrasjonen av karbondioksid i disse områdene kan bli dødelig for mennesker, dyr og vegetasjon.

Askeskyen som nå lammer flytrafikken, inneholder altså flere forurensende stoffer, – det er nok slett ikke sikkert at en gledelig mye mindre luftforurensning fra flytrafikken en periode vil oppveie for dette! Og hvordan vil polområdene se ut etter noe tid med askenedfall? Lån gjerne dokumentarfilmen «Gåtefulle supervulkaner» (2008) på biblioteket dersom du ønsker å lære mer om hvilke krefter vi har å gjøre med.


Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: