jump to navigation

Miljøpsykologi – grønt bymiljø mai 27, 2010

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , , , , , ,
trackback

Grønn by? (wikimedia commons)

I en artikkel som er skrevet av professor emeritus Gunnar Jarle Sorte (med doktorgrad i landskapsarkitektur både fra landbrukshøgskolen i Ås og doktorgrad fra universitetet i Lund med hovedvekt på formlære/miljøpsykologi); «Miljøpsykologisk forskning : Grønt miljø» beskrives det hva grønne omgivelser kan bety for ens velbefinnende:

«…Studier gir informasjon om at barn som på skolegården (Lindholm, G. 1995) har tilgang til en liten skogslunge også er mer kreative i sin lekeutvikling på de asfaltbelagte deler av skolegården jamført med barn som ikke har tilgang til en skogslunge. Vi ser at så vel mentalt trøtte mennesker, pasienter på sykehus og barn i skolegårder gjennom kontakt med grønne miljøer,  – som alle vi andre opplever en slags påfyll av mental energi som gjør at vi fungerer bedre i den aktuelle situasjonen…»

Professoren hevder også at:

«..Fornuftig byplanlegging handler om å se og forstå samspillet mellom bebyggelsestrukturer, kommunikasjonsstrukturer og grøntstrukturer. I dagens fortettingsiver og kompaktering av byen, fungerer ofte grøntstrukturen som en arealmessig reserve for utviklingen av de to andre strukturene…»

Disse ordene synes jeg at er ganske viktige å merke seg i forbindelse med Fjordby-utviklingen i Oslo:  Arkitekt Peter H. Butenschön hevdet i et Biblioteklønsj-foredrag på Deichmanske bibliotek  den 26. mai at han synes å se en klar tendens nå til at Fjordbyen utvikler seg fra å være et byutviklings-prosjekt til å bli et rent eiendomsutviklingsprosjekt. Dette fordi kommunen overlater store områder til halvoffentlige og private utbyggere og således mister muligheten til helhetlig styring. De eksisterende og snart realiserte planene medfører en enorm bygningsmasse og fortetting fra Bjørvika og østover.

Og spørsmålet blir: Vil eiendomsutviklerne ta seg råd til å legge inn tilstrekkelig med grønne lunger og andre miljøvennlige rekreasjonsområder i Fjordbyen Oslo?

Les gjerne Peter Henrik Butenschöns bok: Byen : en bruksanvisning (2009).

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: