jump to navigation

Strandsonen og Larkollen juni 23, 2010

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , , , ,
trackback

Ubebygd strandsone i Danmark © Barbro Bakken

På Larkollen er det nå planlagt et gigantisk hotell midt i  Strandsonen. Det opprinnelige hotellet «Støtvig hotell» ble solgt til investor Stig Fische for 50 millioner kroner. Dette hotellet vil han nå rive, og i stedet reise et såkalt Viktoriansk (?) hotell. Stig Fisches hotell,  skal bli et 14 meter høyt bygg beliggende i en bue rundt stranden med 10 meters «klaring» til denne. Investoren uttaler til Aftenposten:

«…Lokalbefolkningen vil jo gjerne at alt skal være som før og at de kan bestyre marinaen som de vil. Men jeg kan ikke forholde meg til slike typer følelser. Jeg må beskytte min eiendomsrett, sier Fische som hevder han har imøtekommet en rekke innvendinger fra ulike hold blant annet fra Fylkesmannen…»

Men til sammenligning; selv i det konservative USA snur man nå «opp ned» på den priate eiendomsretten i Strandsonen: Les artikkelen «Amerikanske tilstander på stranden» hos Dagbladet.

Lovverket:
Hos Direktoratet for naturforvaltning står det om Strandsonen:

«…Strandsonen er attraktiv både til boligformål, næringsvirksomhet, fritidsbebyggelse og friluftsliv, og den er under stort press. Derfor oppstår ofte konkurranse mellom ulike bruksformål: naturområder eller utbygging; allmenn ferdsel eller eksklusiv bruk…»

Og Nasjonalt resultatmål 1.4.3 fra Stortingsmelding nr. 26 (2006-2007): Regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand:

«…Områder av verdi for friluftslivet skal sikres slik at miljøvennlig ferdsel, opphold og høsting fremmes, og naturgrunnlaget bevares…»

Strandsonen skal få ytterligere vern ifølge pressemelding fra Regjeringen i 2009:

«… Regjeringen ønsker å hindre nedbygging av strandsonen, og har derfor strammet inn arealpolitikken. Allmenne interesser skal gis fortrinn i 100-metersbeltet langs sjøen. Folk flest skal ha tilgang til sjøen, og viktig natur- og landskap skal bevares. Dette er særlig viktig for sentrale områder der det er stort press på arealene, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim…»

Kommuneøkonomi:
Hvorfor gir kommunene så ofte dispensasjon for bygging innenfor strandsonen til næringsvirksomhet, når staten gir så sterke føringer om det motsatte? I hotellutbyggingssaken i Larkollen handler det kanskje også om «kjennskap og vennskap», se artikkelen Strid om habilitet.  For øvrig: Se hva Plan og bygningsloven og også  Friluftsloven sier i denne forbindelse.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: