jump to navigation

Miljøvennlig ferie – slow travel? juli 12, 2010

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , , ,
trackback

På grunn av all asken fra vulkanen Eyjafjallajökull på Island, og flykrisen som kom som følge av dette, er det fristende å komme med noen forslag til miljøvennlige reisemåter og feriemål. For dersom man lar vær å fly, er man allerede «langt av sted» i miljøvennlighet. Jeg har tidligere skrevet litt om «slow gardening» som betyr at man bruker lang tid og omtanke på å dyrke fram vekster. Og dette «slow» brukes også om mat: «Slow food» er en egen bevegelse som ønsker seg en tilsvarende langsom prosess rundt matlaging. «Slow living» brukes som begrep om en avslappende og mindre stressende livsførsel. Så hvorfor da ikke også «slow travel»?. «Slow travel» vil da bety at man bruker lang tid på å forflytte seg, og at man dveler ved steder og opplevelser for riktig å ta inn kulturen og å komme i kontakt med mennesker. Her er en liten blogg skrevet av noen som bedriver «slow travel» .

Og her er en bok som handler om reiser som tar litt lang tid. Håvard Rem har skrevet boka: Togreiser : seks reiseruter i Norden, Europa og Asia (2009). Og forlaget kommer med denne appellen: «Hvorfor bli transportert i et trangt sete i et fly, en buss eller en bil? Reis med tog! Med denne boken lar du reiselysten komme!»

Nettavisens side2 har en liten artikkel fra to år tilbake, men som sikkert er like aktuell i dag; om miljøvennlig ferie. Ifølge denne er ikke nordmenn overvettes interessert i å feriere miljøvennlig:

«…Bare to av ti nordmenn mener det er sannsynlig at de vil endre ferieplanene for å være mer miljøvennlig. Kvinner er gjerne sjef for ferieplanene og de er da også tilsynelatende noe mer tilbøyelig til å endre på planene…»

Så hva gjør også selve oppholdet på det stedet man reiser til miljøvennlig? Les mer om begrepene «økoturisme» og «geoturisme» er på Norsk økoturismes sider.

Og Nettavisens Side2 har også en lenke til en artikkel som gir deg tips til reisemål, her er det riktignok ikke lagt spesiell  vekt på reisemåte: For det er vanskelig, om ikke umulig(?) å dra fra Norge til Hawaii (innenfor en tidsbegrenset sommerferie) med andre transportmidler enn fly, dessverre.  God sommerferie!

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: