jump to navigation

Dyrs rettigheter september 2, 2010

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , , , ,
trackback

I Norge regulereres dyrs rettigheter av Dyrevelferdsloven. Tidligere het loven dyrevernloven, men i forbindelse med at loven ble endret i 2009, en endring som medfører et større fokus på dyrs velferd, ble også navnet endret. Regjeringen har også i denne forbindelse opprettet egne dyrevelferdssider. Følgende etiske platform skal gjelde for behandling av dyr:

  • Dyr har egenverdi. Håndtering av dyr skal skje med omsorg og respekt for dyrs egenart. Dette innebærer å ta utstrakt hensyn til dyrs naturlige behov og aktivt forebygge sjukdom, skader og smerte.
  • Personer som har dyr i sin varetekt, skal ha kunnskap om dyrets atferdsbehov og dets krav til ernæring, sosialt og fysisk miljø. Personer som har dyr i sin varetekt har ansvaret for at dyr får dekket sine grunnleggende behov, og at de får forsvarlig hjelp ved sjukdom og skade.
  • Dyr skal holdes i miljø som gir god livskvalitet.
  • Funksjonsfriske dyr – fysisk og psykisk – skal være en forutsetning for alle typer avl.
  • Før nye tekniske løsninger tas i bruk, skal det sannsynliggjøres at de ikke medfører redusert dyrevelferd. Nye driftsformer må belaste dyrene minst mulig.

Disse reglene gjelder i hovedsak for husdyrhold. Når det gjelder etiske holdninger til alle dyr, er det mye å lære og å ta stilling til. I 2002 skrev Sondre Båtststrand, talsperson for Grønn Ungdom i Norge, denne flotte artikkelen om Dyrevern og etikk. Og i et av avsnittene skriver han dette:

«…Jo nærmere knyttet en dyreart er til mennesket, jo vanskeligere er det å akseptere dyrenes lidelser. Dette gjenspeiler seg i at de fleste ville ha reagert om hunden eller katten deres ble brukt i kjøtt- eller pelsproduksjon. Har man et følelsesmessig forhold til en dyreart, vil man altså ikke kunne akseptere slik behandling. Men er det riktig å utnytte dyr grovt bare fordi de fleste mennesker ikke har et nært forhold til arten?…»

I disse dager kom jeg til å lese en artikkel om misbruk av ekorn. Selv om disse ekornene var døde i veitrafikken (noe som for så vidt igjen skyldes våre handlinger), og derfor ikke lenger kunne føle noen smerte, ble skinnet brukt til innpakning for dyre ølflasker. Dette så morbid ut, – og dersom det var ens eget kjæledyr som ble brukt på denne måten, hadde vi reagert svært negativt, – og noen av oss reagerer svært negativt uansett. På nettsidene til organisasjonen NOAH, som jobber for dyrs rettigheter, står det  at dyr lever for sin egen del og ikke for å brukes til mat, klær, eksperimenter eller underholdning. Les selv, og døm selv om hva du synes om innholdet Dagbladartikkelen: «Bruker døde dyr som ølflasker«.

Det har dessverre vist seg at barn som viser en tendens til å plage dyr, lettere kan komme til å plage andre mennesker i voksen alder. Dersom du har lyst til å gi barnet ditt gode holdninger helt fra starten, kan for eksempel denne dvd’en som er til utlån på Deichmanske bibliotek, være et godt valg: «La oss spørre dyrene! : en film for barn og unge om kunnskap om dyr og dyrevelferd«(2006).

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: