jump to navigation

Hvorfor slites klær så fort? oktober 4, 2010

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , , , , ,
trackback

Har du irritert deg over hvor kort levetid klærne du kjøper kan ha? Nå snakker jeg ikke om at moten endrer seg raskt slik at klærne blir umoderne og kastes, men rett og slett at de klærne vi kjøper kan ha svært dårlig kvalitet. Hvorfor mistet for eksempel T-skjorta fullstendig i fasongen i vask og den nyinnkjøpte buksa fargen, eller hvorfor hender det ofte at  sømmene på helt nyinnkjøpte plagg rakner og knapper faller av?

Jeg har skrevet om gjenbruk av klær her før, men en slik gjenbruk av klær forutsetter jo at klærne er av god kvalitet i utgangspunktet. En annen medvirkende årsak til raskere forringelse av klærne våre, er at vi vasker klær mye oftere enn tidligere, og hver eneste vask sliter på stoffet. Det er likevel ille at mange klær ikke har det man kan kalle en «normal» levetid.

Dette skrev Kvinneguiden i 2008:

«…Holdbare klær er i tiden, i tråd med verdens miljøfokus. Og det er ikke bare materialene som skal vare lenge, stilen skal være tidløs, slik at man kan beholde klærne gjennom mange sesonger. Designerne har blitt inspirert av både 1920-, 30, 40, 60, og 70-tallet, og klisjeen «alt er lov» blir for alvor virkelighet…»

Biblioteket har fått inn en bok som omhandler dette temaet: «Sustainable fashion and textiles : design journeys» (2009), av Kate Fletcher. Her er et lite utdrag av en anbefaling:

«…We badly need a sustainable fashion revolution; one where buyers, designers, retailers and consumers fill our closets with clothes that are more durable and less impactful and face up to their true environmental and social cost. As a matter of urgency, all of the above should read this book …»

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: