jump to navigation

Planlagt foreldelse desember 9, 2010

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , , , , ,
trackback

Planlagt foreldelse er et begrep som brukes om varer og produkter som slutter å virke etter innenfor et fra produsentens side planlagt tidsrom. Et eksempel er Apples Ipod som i sin tid hadde et batteri som sluttet å virke etter ca 18 måneder. Når man så ønsket seg et nytt batteri, var det bare mulig å handle en ny Ipod. Dette ble det kjørt en sak på i USA, hvilket endte i forlik og at Apple måtte fremskaffe batterier til sine Ipoder. Planlagt foreldelse er en måte å få oss til å handle nye ting oftere enn vi ville gjort dersom tingen vi kjøper hadde vart lengre. Et annet eksempel er en printer som stopper å virke etter å ha skrevet ut et visst antall sider. Det er altså ingenting i veien med printeren bortsett fra at den har nådd et visst antall utskrifter. I en dokumentarfilm om alt dette: Garantert kort levetid (vist på NRK2 søndag 5. desember 2010), fikk man startet printeren da man fikk lastet ned et program som nullstilte «telleverket» inni. Planlagt foreldelse er ikke et nytt begrep, lyspærer som varer i 25 år eller uslitelige nylonstrømper, har bukket under i tidas løp fordi dette ikke bidro til et høyere forbruk hos konsumentene.

Planlagt foreldelse er det motsatte av hva vi kan tenke oss, vi som vil ha et mer miljøvennlig samfunn. Alle tingene som vi produserer med kort levetid for øye, ender opp som søppel og skrot, – mens vi fortsetter å kjøpe nytt. Tenk bare på levetida til mobiltelefonene våre! I NRK-dokumentaren kunne man også se hvor det elekroniske skrotet havnet hen. Ghana er et av landene som mye av det elektroniske avfallet dumpes i. Tingene som kastes «gis» under dekke av å være second-hand, dvs brukelige digitale hjelpemidler, mens avfallet i virkeligheten blir liggende i enorme søppelhauger hvor det før var flott natur.

Hva kan vi gjøre? Bruk først og fremst tingene lengre. Ikke skift ut noe som er fullt ut brukbart. Sørg for å få reparert ting som går i stykker. Selv når en forhandler tilbyr deg en ny dings istedet for reparasjon, bør du be om å få reparert den gamle. Arbeidsplasser som er der fordi det hele tida produseres nye ting, kan kanskje også være arbeidsplasser for å reparere gamle og brukte ting.

På nettsida DailyGreen, kan du få et par tips om hvilke produkter som er designet for å bryte sammen over kort tid.

Her kan du se og høre om hva som definerer vår nåværende shopaholiker-kultur (youtube):

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: