jump to navigation

Klimadokumentet fra Cancun desember 14, 2010

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , , , , ,
trackback

Du lurer kanskje på hvilke saker man ble enige om på klimatoppmøtet i Cancun, Mexico? Her er en oppsummering, og jeg har tillatt meg å gjøre disse punktene festligere (enn de er?) ved utstrakt fargelegging:

  • Inneholder områdene det også ble forhandlet om før København- og i tiden etter toppmøtet i fjor.
  • Et kapittel tar for seg landenes «felles visjon for langsiktige målsettinger».
  • Klimatilpasning i utviklingsland har fått en stor del av dokumentet, og avsnittet inneholder blant annet flere punkter for hvordan i-landene skal bistå i dette arbeidet.
  • Reduksjoner av klimagassutslipp i både i-land og u-land er med i avtalen, og viser til at industrilandene skal ta størsteparten av disse kuttene.
  • En stor del av teksten er viet til skogbevaring og reduksjon av avskoging i utviklingsland.
  • Under utslippskutt er det også kommet et avsnitt på markedsmekanismer som insentiver for kutt. Men det er ikke avklart hvilke mekanismer man skal vedta.
  • Både kortsiktig og langsiktig finansiering av klimatiltak i utviklingsland er med i avtalen. I den kortsiktige planen (2010-2012) snakker man fortsatt om 30 milliarder dollar, mens for den langsiktige delen forholder seg til 100 milliarder dollar per år innen 2020 (dette er det samme som i avtalen fra København).
  • Et grønt klimafond har fått et eget avsnitt i teksten og det presiserer at det er bestemt at man skal opprette et fond som skal ledes av en gruppe på 24 medlemmer, et likt antall fra i-land og u-land.
  • Utvikling og overføring av teknologi har fått flere sider i dokumentet, og bekrefter viktigheten av samarbeid mellom landene. Kapasitetsbygging i utviklingsland er også viktig, står det i teksten, for at landene skal kunne bidra i kampen mot klimaendringene.
  • Det er ingen vedtak omkring en videreføring av Kyotoprotokollen i dokumentet, noe utviklingslandene har presset hardt på for å få med.

Kilden til disse opplysningene her er NRKs nettsider. Og på NRKs sider finner jeg også en artig liten artikkel «Norge kåret til «Fossil of the Day«, Norge fikk altså den litt kjedelige æren av å få Fossil-verstingprisen den 1. desember på Klimatoppmøtet. Bildet øverst viser grotter i Cancun (Wikimedia commons).

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: