jump to navigation

Forsvinner kulturlandskapet? januar 6, 2011

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , , , ,
trackback

Landsvale (wikimedia commons)

Det hevdes at kulturlandskapet i Norge er i ferd med å forsvinne. Og å forsvinne betyr i denne sammenheng at åker og eng hvor det i flere generasjoner har vært rydda mark, gror igjen. Dette er en konsekvens av at jordbruk og husdyrhold avvikles. På kulturlandskap.net kan man lese følgende:

«…Kulturlandskap kan definerast som landskap påverka av menneskeleg aktivitet. I ytste forstand kan ein seia at også moderne menneskeskapte landskap som byar og vegar er former for kulturlandskap. Omgrepet blir likevel helst brukt om jordbruket sitt kulturlandskap…»

Det er litt interessant det der med at innen jordbruket så defineres menneskets påvirkning på landskapet som noe positivt. Men det går et skille mellom gammeldags jordbruksdrift og nyere drift:

«…Innanfor jordbruket sitt kulturlandskap må ein skilje mellom det moderne og det ”gamle” jordbrukslandskapet, skapt gjennom tradisjonelle driftsformer. I faglege samanhengar er det gjerne det ”gamle” jordbrukslandskapet ein knyter til omgrepet kulturlandskap…»

Det gamle kulturlandskapet var småskaladrift som tillot variasjon i bruk og som dermed var sunnere for jordsmonn og områder enn nåtidas storskaladrift. En liten kuriøs ting: Staurgjerder hadde en funksjon utover det å hegne inn, – stauren sørget for avrenning fordi vann fra jordsmonnet silte ned rundt gjerdestolpene.

Svaler foretrekker kulturlandskapet framfor den uberørte natur. Det er derfor også en markant tilbakegang av svaler pga endringene i jorbruket. Les mer om dette i Fagnytt utgitt av Institutt for Naturforvaltning.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: