jump to navigation

Norsk vikingtid på verdensarvliste? januar 10, 2011

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , , , , , , ,
trackback

Riksantikvaren melder på sine sider at Norsk vikingtid kan komme på UNESCOS verdensarvliste. Norge samarbeider med 5 andre land om dette:

«…Norges kandidater er Borrehaugene i Horten, Oseberghaugen i Tønsberg, Gokstadhaugen i Sandefjord og kvernsteinsbruddet i Hyllestad i Sogn…»

Vikinger er det stor interesse for, og selv om de er mest kjent for sine ville røvertokter med vikingskipene sine, var de også jordbrukere og vanlige handelsfolk. Osebergskipet som oppbevares på Bygdøy i Oslo er, et av de viktigste vikingfunnene – fra Riksantikvarens sider:

«…Gravhaugen i Slagendalen som inneholdt det berømte Osebergskipet. Haugen ble gravd ut i 1904, og viste seg å være gravstedet for to kvinner fra 800-tallets første halvdel. Foruten skipet inneholdt haugen også en utrolig samling av vikingetids brukskunst, med vogner, sleder, senger og annet inventar samt en unik samling tekstilrester. Osebergfunnet er et av Europas viktigste arkeologiske funn. Skipet med innhold er stilt ut i Vikingskipshuset på Bygdøy…»

Visste du forresten at Deichmanske bibliotek har et fantastisk 5-bindsverk om utgravingen og funnene som ble gjort i Oseberghaugen? Følg gjerne denne lenken.

Og hva er egentlig Verdensarvlista? – les mer hos UNESCO og se selve lista her. Og bildet øverst sees Ankhor Wat i Kambodsja (wikimedia commons) – som selvfølgelig er på Verdensarvlista allerede.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: