jump to navigation

Framtida er Passivhus februar 3, 2011

Posted by miljofokus in Uncategorized.
Tags: , , , ,
trackback

Teknisk ukeblad melder 13. januar at det bare er bygget 70 passivhus i Norge så langt. Men seniorforsker Tor Helge Dokka ved SINTEF, sier at de arbeider med en rapport som viser at flere tusen passivhus er under konkret prosjektering eller bygging. Enova har gitt tilskudd til bygging av passivhus siden 2006, og flesteparten av de 70 passivhusene som finnes til nå er boliger. Men det er også bygget flere skoler og barnehager med denne standarden. Et passivhus koster mellom 500 og 1500 kroner mer per kvadratmeter. Les også artikkelen Passivhusnivå som forskriftskrav i 2013? hos Byggindustrien og Norge kan kutte 10 % innen 2020 hos E24.

Det er virkelig besnærende og flott dersom passivhusteknologien fører til et kutt på hele 75 % av strømforbruket til oppvarming!

Og her er en youtube video av det første passivhuset som ble laget i Oslo, i ganske raskt tempo og med barokkmusikk til!:

Reklamer

Kommentarer»

1. Kjetil Solheim - februar 3, 2011

Enova gir tilskudd til de veldig få… Men det monner ikke for å få ned energibruken. Enova gir ingen tilskudd til forbedret isolasjon i eksisterende bygg, og det er her det virkelig er noe å hente. I stedet for bruker Enova penger på tv-reklame (propaganda) for å senke temperaturen… Jeg snakket med min gamle mor i går, hun frøs…. Hurra for Enova!!

2. Metallian - februar 3, 2011

Dette kommer for fullt ja, selv om det er endel utfordringer i forhold til det norske klimaet,særlig på vestlandet. Det er utrolig viktig å få fukten ut av huset på rett sted!

Om endel år vil mange ha byttet ut den dyre peisfyringen med 2 stearinlys 🙂

3. Passivi - februar 3, 2011

Hvem vil vel bo inne i en plastpose???, om 5 år vil alle såkalte passivhus, og hus bygd etter den nye TEK07 standard, med helt tette hus, der naturlig ventilasjon ikkje ekstisterer, gå på billigsalg, eller bokstavelig talt rotne på rot. Her er det altfor mange feller å gå i. Barn som skal vokse opp i hus uten naturlig luft, vil sannsynligvis ende opp som astmapasienter og det sos verre er. Er strømmen borte ein dag og 2, så starter det umiddelbart ein produksjon av råtesopp og andre skadelige organismer mm…

4. john - februar 3, 2011

passivhus er rett og slett helsefarlige. ikke husene i seg selv men pga hvordan di kommer til å bli brukt. i ett sånt hus MÅ ventilasjonen holdes vedlike så den fungerer optimalt hele tiden. men størstedelen av di som blir å skaffe seg ett sånt hus kommer ikke til å holde ventilasjons-anlegget vedlike. da vil fuktigheten bli sperret inne og sopp vil etter kort tid gro i huset.

5. Kinonett - februar 4, 2011

Med en prislapp på mellom 500-1500 kroner ekstra pr. kvadratmeter skal man jo ha ganske sterk økonomi, selv om man får tilskudd, om man skal sette opp et slikt hus da.

6. norleif skeide - februar 4, 2011

Passivhus som sparer 75% av energibruken i et vanlig isolert hus av i dag er ikke framtiden. Tenk deg å gå opp trappen for å slå deg til ro oppe i trappen uten å komme til toppen av den?
Nei 100% av trappen må bestiges, en må komme opp til toppen der det ikke er noe mer å hente. Mao 100% av energibruken i huset/bygget må spares, og da blir huset kalt for et PLUSSHUS eller NULLHUS som er i balanse ved at det produserer gjennom året litt mer energi enn hva det forbruker. Mange i Norge i dag ha slike hus klart for framstilling til folk flest gjennom media, men ingen vil skrive om disse husene, fordi nå skal folk først bygge Passivhus fram til ca 2025 eller 2030, sier Enova og alle som kontrollerer samfunnets utvikling med klam hand (som i Egypt). Men saken er den at de installasjoner som blir brukt i et Passivhus i mange tilfelle er direkte feilinvesteringer når en skal videreutvikle sitt hus til å bli et PLUSSHUS.
Nå er saken den at PLUSSHUSENE også lett kan prosjekteres med overkapasitet nok til at en kan også hold 2 elbiler med all den energi de trenger til husholdningens vanlige daglige transportbehov. Det er en verdenssensasjon. Husbanken har nå gitt støtte til det første pilotprosjektet som skal gjennomføres på dette området. Dette blir da for hele familien å kunne leve 100% Karbon-nøytrale, ingen CO2 utslipp i det hele tatt. Kan en søke om Klimakvoter på slike hus tro? (på samme måte som regnskogene). info@plusshus.no har mer informasjon om dette.

7. Hugo - februar 4, 2011

Passivhus er nok det som er fremtiden. Dette er noe som byggenæringen burde kaste seg over og sørge for å være oppdatert på. Det er rart at ikke alle boliger som settes opp i dag ikke har passivhusstandard, men det er vel vanlig skepsis og lite informasjon som skyldes det kan jeg tenke meg.
Men det som er mer interessant er «aktivhus». Dette er bygninger som faktisk produserer mer energi enn det trenger og da får ett energioverskudd som kan føres ut i strømnettet med en liten gevinst. Men det vil ta lang tid før det i det hele tatt vil bli blest om noe slikt.

Men det er ingen tvil om at det er viktigere enn aldri før å bygge miljøvennlig. Det er bare synd at byggenæringen ikke klarer å følge med )c:

8. StørreInnsikt - februar 4, 2011

Et antatt kutt på 75% energi ja… det återstår og se. Det vil stille vesentlig større krav til brukerene av hus, å bo i et passiv hus.Bla. fordi det har flere installasjoner av mere/høyere teknisk art enn «vanlige» hus.
Sen återstår det å se hvor mye høyere tallene for mugg, sopp og råte blir om 10-20 år. samt statistikken for astma og andre «klima» sykdomer for de som bor i disse passiv husene.

9. Knut Einar Bekkevold - februar 4, 2011

Hva vil et hus på ca160km2. alt på ei flate, koste og sette opp?

StudA - februar 4, 2011

Det varierer med hva du skal ha. Skal du støpe plate eller ha grunnmur? Ferdigelementer eller skal alt gjøres på stedet? Takstoler eller sperretak? innredning osv. Vanskelig å gi et svar på en så lite konkret/spesifisert forespørsel:)

10. Anne - februar 4, 2011

Jeg holder en knapp på at det er aktivhus som er framtida. Les mer om miljøvennlige aktivhus i denne artikkelen fra Aftenposten: http://www.aftenposten.no/bolig/inspirasjon/article4009663.ece

11. Arnold Kallevåg - februar 4, 2011

Myndighetene er igjen gnien når det gjelder støtte. Jeg kunne tenke meg å isolere taket med 20cm ekstra. Ingen støtte der nei… All sparing av energi bør støttes etter min mening. Argumentene å ikke støtte luft-luft varmepumpe er at dette også er forbruk av elektrisitet. Ofte har disse husstandene ikke noe alternativ. De ønsker uansett å redusere på det elektriske forbruket, selv om det brukes vedfyring.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: